top of page

Geschiedenis van de Poffers (deel 2)

 

Na enkele jaren begon toch weer de gedachte aan deelname aan het kwèkfestijn te spelen en werd gevraagd of Wim Doomernik een nummer voor ons kon schrijven.

In 1978 deden we dus weer mee (ditmaal in het Casino) aan het kwèkfestijn.

Ditmaal met het lied “Ja in Den Bosch”.

 

We bereikte een zesendertigste plaats in een deelnemersveld van zesenveertig, de stijgende lijn zat er in !

Dit nummer werd in samenwerking met het “Hart van Brabant” op plaat gezet, een zogenaamde “loonpersing”. Dit was natuurlijk helemaal een belevenis, de meeste hadden nog nooit een opname studio van binnen gezien.

 

Naast het muziek maken bleven we natuurlijk nog steeds een vriendenclub en maakten naast het muziek maken ook regelmatig uitstapjes. Eén van die uitstapjes was een 4-daags bezoek aan de Fête du Houblon (de hopfeesten) in Hagenau Frankrijk.  We hebben daar in september 1979 vier fantastische dagen gehad.

We traden op in een show, liepen mee in een “bloemencorso achtige” optocht en deden diverse optredens in allerlei feesthallen. Een trip om nooit te vergeten !

 

Eind jaren 70 werd bijna aan alle evenementen van Oeteldonk medewerking verleend. Doch bleef toch het kwèkfestijn de grootste aantrekkingskracht hebben.

In 1979 werd hiervoor weer ingeschreven met het met het lied “Ge kunt er niks aan doen”.

Het bereiken van een finaleplaats hiermee sloeg in als een bom !

Dat ’s avonds in de finale ook nog eens een tweede plaats achter de Spanjolen werd behaald maakte het succes compleet. Ook  verscheen “Ge kunt er niks aan doen” op de L.P. welke werd uitgebracht door de “Federatie van Carnavalsverenigingen”

 

Door het behalen van deze tweede plaats en de naamsbekendheid die dit met zich meebracht, volgden enkele uitnodigingen voor het maken van muziek, o.a. deelname aan het koffieconcert van de Heineken Fanfare en muzikale opluistering van de Europacup basketbalwedstrijd Nashua – Real Madrid. 

 

De tweede plaats van 1979 werd in 1980 gecontinueerd met het liedje “Zeg witte gij met Carnaval” (te beluisteren op onze Hoofdpagina). Met slechts enige punten verschil legde de “Postkwakers” beslag op de eerste plaats met lied “Dun Hemel op aarde”. Dit alles in het jaar dat Oeteldonk haar 99e verjaardag vierde.

 

Deze tweede plaats gaf ons het recht om in samenwerking met de Postkwakers een single uit te brengen. Deze single was dusdanig goed van kwaliteit dat ons nummer werd overgenomen op de carnavalselpee van de firma Phonogram welke landelijk werd uitgebracht. Door deze ontwikkeling kregen wij in dat jaar twee uitnodigingen om te verschijnen in het programma “Op volle toeren” van Tros Televisie.

 

De enige, tot nu toe gevonden, overgebleven beelden van de Poffers in dat programma zijn te zien op onze videopagina. In het filmpje van André van Duin “Paard in de gang" zijn ook de Poffers vertegenwoordigd.  

 

Mede door het jubileum van Oeteldonk was het een zeer drukke tijd. Bij uitnodigingen om te komen spelen waren o.a. de opluistering van het bal na het Oetelconcert, deelname aan het "Nationaal Kwèkfestijn" welke in het kader van het 99 jarig bestaan van Oeteldonk werd georganiseerd. Ook hier weer de uitslag Postkwaker 1, de Poffers 2.

 

Direct na de jaarwisseling werd aan ons gevraagd of we onze medewerking wilde verlenen aan de viering van het 75 jarig bestaan van voetbalvereniging BVV en wel in de vorm van een revue-orkest. Ja…?  “Wat moesten we hier op antwoorden” ?

Na overleg met Wim Doomernik en regisseuse Marijke Göskens werd tenslotte toch ja gezegd op dit aanbod. Een periode van negen maanden repeteren en herschrijven was erg zwaar voor alle betrokkenen.

Na een generale repetitie, waar nog enkele schoonheidsfoutjes werden weggewerkt, kon in oktober het spektakel beginnen. In een reeks van 4 voorstellingen kwam de gehele vereniging aan bod en daarbij ook alle genodigden. Hierop terugblikkend kan gesteld worden dat dit het grootste muzikale evenement is geweest uit ons bestaan. De BVV revue !

 

Echter door deze beslommeringen was de voorbereiding voor het Kwèkfestijn een beetje op de achtergrond geraakt. De dames hadden in samenwerking met Pierre Berende (inmiddels onze vaste zanger) toch weer een leuk idee ontworpen en een leuk dansje op het door Wim Doomernik geschreven nummer “Hedde gij veur mijn un kieltje” ?

Het wordt nu misschien wel saai, maar wederom werd het een tweede plaats, nu achter de Spanjolen met hun lied “'t overkomt me eens per jaor”.

 

Mede door het succes van het voorafgaande jaar werd de single wederom op de Phonogram L.P. geplaatst. Dit resulteerde wederom in een uitnodiging in “Op volle toeren” en dit keer ook bij het radioprogramma Los-Vast van de N.C.R.V.

De inmiddels verworven naamsbekendheid resulteerde in uitnodigingen van muzikale evenementen door het gehele land. De leukste was wel het verzoek van de “Verenigde Cement Industrie” om de, door hen gesponsorde, solo zeiltocht rond de wereld van Teun v.d.  Lucht met muziek te begeleiden gedurende de laatste kilometers tot de haven in Zierikzee.

 

In 1982 deden we op het Kwèkfestijn mee met het lied “Ik heb mun zurrege thuisgeloate”.

Na drie tweede plaatsen werd nu een verdienstelijke derde plaats behaald. Aangezien in die tijd slechts de nummers 1 en 2 een single uit mochten brengen werd besloten om in samenwerking met “De Dreuglôpers” in eigen beheer een single uit te brengen.

 

Deze had in vergelijking met de successen in de voorgaande  jaren niet het landelijke succes dan de vorige, maar werd in Oeteldonk veel gedraaid.

In 1983, het jaar van het 25e Kwèkfestijn werd wederom, met een niet aflatende hoop ooit eens te winnen, wederom een derde plaats behaald. Dit keer met het lied “Gaode van ’t jaor mee op sjouw” Dit resulteerde echter wel voor het in die tijd unieke feit van 5 finaleplaatsen op rij. Dit keer gaf deze 3e plaats wel het recht op een L.P. te verschijnen, dit jaar verscheen de L.P. “De Beste 11 van het Kwèkfestijn1983

 

De successen van deze eerste jaren hebben wij helaas niet voort kunnen zetten in 1984 werden we “slechts” 20e  met het nummer “Kom in mun ermen” de jaren hierna waren de successen minder en moesten we 24 jaar (!) wachten alvorens we weer een prijs in de wacht sleepten. In 2008 behaalde we achtereenvolgens “De Theater a/d Parade Prijs” en de “Presentatieprijs” met het lied “Vuulde gij oew hartje” ? meer daarover in Geschiedenis Deel 3.  Video’s van ‘Vuulde gij oew hartje” zijn te bekijken op onze videopagina.

 

Lees snel verder in Geschiedenis Deel 3…..tot zo !  

 

bottom of page